Virtueel Platform
Kenniscentrum voor E-cultuur 2007-2012

Virtueel Platform richtte zich vanaf zijn oprichting op transmediaal vertellen. Deze toendertijd nieuwe werkwijze kan men zien als een creatief antwoord op het veranderende media gebruik waarbij meerdere mediaplatforms naast elkaar gebruikt en bediend worden.

Gepubliceerd op virtueelplatform.nl, 2012

Bij een transmediaal verhaal wordt met behulp van meerdere mediaplatforms een samenhangende verhaalwereld gecreëerd. Denk aan een film waarvan de verhaalwereld betreden kan worden in een game, die achtergrond krijgt in strips. Het publiek kan zelf aan het verhaal deelnemen, meestal in verschillende gradaties van intensiteit.

Crossmedia en transmedia worden in de praktijk nog vaak door elkaar gebruikt, maar het onderscheid wordt steeds belangrijker. Een crossmediaal project distribueert een programma via meerdere media; dezelfde content wordt op diverse platforms herhaald. Denk aan Uitzending Gemist. Bij een transmediaal project vullende de verschillende media elkaar inhoudelijk aan . Het verhaal is pas in zijn geheel te bevatten wanneer de kijker / deelnemer alle media tot je neemt. Elk platform heeft zijn eigen mediumspecifieke functie in het verhaal. Vaak is er één ‘driving platform’ waarop de verhaalwereld wordt geïntroduceerd. De andere media complementeren deze wereld met nieuwe karakters, subplots, andere locaties of achtergrondinformatie.

Lees verder

Voor makers van digitale cultuur is transmediaal werken een belangrijke werkwijze, die zowel inhoudelijk als op professioneel gebied veel interessante mogelijkheden biedt. In het archief van Virtueel Platform zijn verscheidene artikelen, interviews en nieuwsitems op het gebied van transmediaal werken te vinden, die tussen 2007 en 2013 gepubliceerd werden.