Virtueel Platform
Kenniscentrum voor E-cultuur 2007-2012

Best Practice (2007-2012) presenteerde de beste en meest opvallende digitale cultuur van Nederlandse bodem. Deze pagina biedt een selectie van projecten en producten op het gebied van digitale cultuur die tussen 2007 en 2012 door Virtueel Platform als Best Practice geselecteerd werden.

Rijksmuseum API

Met de Rijksmuseum API (Application Programming Interface) stelt het Rijksmuseum haar digitale collectie en data beschikbaar voor hergebruik door app-ontwikkelaars.

Screaming Room

Screaming Room van Alicia Framis transformeert je schreeuw naar een 3D-object. Afhankelijk van hoe hoog, hoe hard of hoe lang je schreeuwt, krijgt jouw object zijn unieke vorm.

Saving Face

Saving Face toont een tijdelijke identiteit op een urban screen die verder transformeert bij elke gezichtsaanraking van een nieuwe deelnemer. De installatie is een statement over de publieke ruimte en haar gebruik.

FairPhone

Een fairtrade mobiele telefoon bestaat nog niet. FairPhone wil dit veranderen door een telefoon te ontwikkelen waarvan alle onderdelen worden geproduceerd én gebruikt zonder mens of milieu schade toe te brengen. Van batterijen tot simkaarten en hoesjes.

15 Minutes of Biometric Fame

Een camera dolly op een rails achtervolgt je op een agressieve manier. Totdat je wordt gevangen in een foto. De portretten van jou en andere passanten worden vergeleken met foto's van online beroemdheden, en toegevoegd aan online databases.

Human Birdwings

Op eigen kracht kunnen vliegen als een vogel. Floris Kaayk transformeerde deze universele en mythische droom naar een online verhaalwereld rondom de fictieve ingenieur Jarno Smeets.

Friends

In de entreehal van twee studentenflats wonen bijzondere virtuele dieren. Bewoners van de flats kunnen de beesten voeren en hun wereld beïnvloeden. Ontwikkelaar FourceLabs onderzoekt de mogelijkheden om deze 'Friends' ook ziekenhuizen te laten betreden.

Money & Speed: Inside the black box

Op 6 mei 2010 stortte om 14.42.44 uur en 75 milliseconden de Amerikaanse financiële markt in, om na 20 minuten tot het oude niveau terug te keren. Ontwerpbureau Catalogtree ontwikkelde samen met VPRO's Tegenlicht de eerste 'TouchDoc', een iPad documentaire over deze onwerkelijke 'flashcrash' en de verhouding tussen mens, markt en machine.

LSP

Hoe kun je een compositie maken die zowel muzikaal als visueel interessant is? LSP van Edwin van der Heide verkent de relatie tussen geluid en 3D beeld door met laserlicht te projecteren op nevel.

Newstweek

Hack het laatste nieuws en verander berichten. Newstweek van Danja Vasiliev en Julian Oliver infiltreert op een slimme manier in het nieuws dat via Wi-Fi op smartphones wordt gelezen, en maakt het mogelijk om artikelen te manipuleren. De tool wijst ons op ons blindelings vertrouwen in netwerken.

Vistory

Vistory is een slimme applicatie voor je smartphone, die historisch beeldmateriaal van Open Beelden combineert met beelden van nu.

Run Motherfucker Run

Rennen door een verlaten Rotterdam in de nacht. Run Motherfucker Run laat je al bewegend over een loopband een onheilspellende stad verkennen. De installatie neemt je in haar greep. Wie bepaalt hier de weg?

Ultimaker

Print je idee uit in plastic in plaats van inkt. De Ultimaker is een mobiele en betaalbare do-it-yourself 3D printer, die bijna elk driedimensionaal ontwerp kan omzetten in een object. Extra bijzonder is dat iedereen bij kan dragen aan de ontwikkeling van de printer.