Virtueel Platform
Kenniscentrum voor E-cultuur 2007-2012

​Virtueel Platform organiseerde samen met Medienwerk Nordrhein-Westfalen en steunpunt BAM de E-culture fair 2010, een internationale ontmoeting en uitwisseling voor mensen die werken op het grensvlak van cultuur, (media) technologie, onderzoek en creatieve industrie.

De e-culture fair 2010 vond plaats van 23 - 25 augustus 2010 in de U-Turm in Dortmund. De E-culture fair werd georganiseerd door Virtueel Platform met het vlaamse BAM en Medienwerk NRW, en is onderdeel van NL - Ruhr 2010 en ISEA 2010.

Gepubliceerd op virtueelplatform.nl, 2010

Tentoonstelling, Presentaties en Open Lab

De e-culture fair bestaat uit een tentoonstelling, presentaties en een open art lab. De tentoonstelling bestaat uit e-culturele projecten en kunstwerken uit België, Nederland, en Nordrhein-Westfalen. De projecten zijn afkomstig uit onderzoek en ontwikkeling in hogescholen en universiteiten, uit creatieve bedrijven en/of uit werkplaatsen en experimentele labs. Maart 2010 werd een open call verspreid binnen de drie betrokken landen. Uit de inzendingen kozen de organisatoren ruim dertig projecten en demo's die in een doorlopende, beursachtige opzet worden gepresenteerd. De e-culture fair is ook ingericht voor grootschaliger presentaties en workshops en er is een open lab ruimte waarin geinteresseerden nieuwe technologieen en instrumenten kunnen leren.

Achtergrond

Met de e-culture fair wil de organisatie het enorme potentieel van cross-over en samenwerking tonen aan professionelen uit de sectoren cultuur, onderzoek, onderwijs en creatieve industrie en worden belangrijke spelers rond innovatie in de regio België - Nederland - Nordrhein-Westfalen nauwer met elkaar in contact brengen. De e-culture fair 2010 draagt op deze manier bij tot het ontwikkelen van duurzame contacten van samenwerking en uitwisseling in deze regio. In aanloop naar de e-cultuur fair toe worden er een drietal warming-up sessions georganiseerd in de verschillende regio's door de verschillende partners.

Concept

E-culture fair is een Nederlands concept dat als doel heeft nieuwe vormen van cultuur onder invloed van innovatie en technologie te tonen en diverse spelers in dit domein beter met elkaar in contact te brengen. Er werden de voorbije jaren reeds twee e-culture fairs georganiseerd in Amsterdam waarvan de eerste op 12 en 13 november, 2000 (RAI) en de tweede op 23 en 24 oktober in 2003 (Balie, Melkweg, Paradiso) en beide waren heel succesvol. In 2010 wordt concept ingevuld door en uitgebreid naar 3 organisaties uit 3 verschillende landen.

Organisatie

De e-culture fair 2010 wordt georganiseerd door Medienwerk Nordrhein-Westfalen, steunpunt BAM en Virtueel Platform.